JEUGDZORGWONINGEN


Voor de herbestemming van een oud ziekenhuisgebouw in Den Haag is Studio Saal gevraagd om een haalbaarheidsstudie naar jeugdzorgwoningen te doen. Het gaat om jongeren die weinig tot géén ervaring hebben in het zelfstandig wonen. Om verschillende redenen bevinden deze jongeren zich in een kwetsbare situatie. Studio Saal stelt ‘anderhalve kamerwoningen’ voor waarin de jongeren gaanderwijs woonervaring en woonvaardigheden kunnen opdoen. Daar waar nodig ontvangen de jongeren begeleiding van een welzijnsorganisatie. Na een periode van ca. 2-4 jaar is het streven dat iedere jongere zelfstandig kan wonen. Studio Saal ontwierp voor deze woningen een grote modulaire kastmeubel waarin zoveel mogelijk vaste en losse inrichting in is geïntegreerd: de keuken, badruimte, bergruimte en een tafel. Door deze kastmeubel slim te positioneren, wordt de voormalige ziekenhuiskamer opgedeeld in een entreezone, een woon- en keukenruimte. Een compacte, maar complete woning waarin de jonge bewoner zich kan thuisvoelen en zich verder kan ontwikkelen.