KUBO

In het jaarlijkse Folly Art Festival te Norg worden deelnemers uitgedaagd ‘een nietszeggend bouwwerk dat met opzet nutteloos of dwaas is’ te ontwerpen én te bouwen.
Een oefening waarin architecten werden gevraagd het mantra: ‘firmitas, utilitas en venustas’ te vergeten. Het bouwen om het bouwen, voor de lol en zonder specifiek doel. Voor de 2019 editie werd Studio Saal geselecteerd.

Het vertrekpunt van Kubo is een neutrale vorm; een abstracte geometrie: de doodgewone kubus. Door het volume conceptueel uit te hollen met een  platonisch lichaam;  de cuboctahedron, wordt de kubus opeens toegankelijk, je kan er doorheen kijken en er onstaat ruimte binnen de kubus. De kubo biedte nu duidelijke kaders waardoor het landschap waarin Kubo staat kan worden gezien en ervaren. Door zijn abstracte neutrale verschijning zal hij zich in elke omgeving kunnen afsteken. De tegenstelling van abstracte geometrie in zijn omgeving zal uitnodigen tot ontdekking. Door de schaal van het menselijke lichaam aan te nemen is het aan de bezoeker om er functie aan te geven. Door er in te gaan zitten, naar te kijken, of als frame om de dorpskern van Norg in een ander perspectief te zien. Kubo is zo op verschillende manieren te gebruiken of te interpreteren. Kubo - een abstracte wiskundige geometrisch bouwwerk - ontleent zijn kracht door zijn omgeving en gebruiker. De wisselwerking tussen deze drie actoren bepaalt de uiteindelijke persoonlijke unieke beleving.

locatie
norg

opdrachtgever
folly art norg festival

status
gerealiseerd 

jaar
2019

type
kunst

partners
zoho werkplaats